Risico’s waterpijp

Het roken van de waterpijp wordt vaak als iets onschuldigs gezien. Helaas klopt dit niet. Er zitten behoorlijk wat risico’s aan voor je gezondheid.

Schadelijke stoffen

Als je waterpijp rookt, krijg je altijd schadelijke stoffen binnen. De schadelijke stoffen, waaronder koolmonoxide, teer, en zware metalen komen vrij doordat de kooltjes waarmee de waterpijp wordt verhit, verbranden. Deze stoffen worden vervolgens geïnhaleerd.

Mensen denken vaak dat het water uit de waterpijp de schadelijke stoffen uit de rook filtert, maar dit is onjuist. Vrijwel alle schadelijke stoffen worden via het inademen van de rook in het lichaam opgenomen. En doordat het water de warmte van de rook dempt, wordt vaak dieper geïnhaleerd, waardoor men extra veel schadelijke stoffen binnenkrijgt.

Omdat fruittabak milder smaakt dan de rook van een sigaret, is het bovendien denkbaar dat men gemiddeld meer trekjes van een waterpijp neemt in vergelijking met een sigaret en ook dan krijg je dus meer schadelijke stoffen binnen.

Naast waterpijptabak kan de waterpijp ook gerookt worden met een kruidenmengsel bekend onder de naam “Herbal Molasses”. Het kruidenmengsel bevat suiker en fruitextracten en is nicotine- en teervrij. Een Amerikaans onderzoek heeft echter uitgewezen dat er bij het roken van Herbal Molasses ook gevaarlijke stoffen vrijkomen, waaronder koolmonoxide en polycyclische aromatische koolwaterstoffen.

CO-vergiftiging

Het roken van een waterpijp met tabak of met alternatieve gearomatiseerde substanties (kruidenmengsels of dampsteentjes) kan leiden tot een koolmonoxide(CO)-vergiftiging, zelfs na eenmalig gebruik. Een CO-vergiftiging leidt tot klachten als hoofdpijn, duizeligheid, concentratiestoornissen en flauwvallen die vaak al snel optreden na gebruik. Deze klachten kunnen maandenlang aanhouden.

Verslaving

Waterpijp kan gerookt worden met fruittabak. Soms zit er in fruittabak wel nicotine en soms niet. Maar zelfs wanneer er geen nicotine inzit dan is het roken nog steeds schadelijk door het vrijkomen van koolmonoxide, teer en zware metalen. Als in de fruittabak ook nicotine zit is het roken net zo goed verslavend als het roken van sigaretten. Ook lijken dezelfde onthoudingsverschijnselen (bijvoorbeeld ‘drang om te roken’) en vergelijkbare bevredigende gevoelens (bijvoorbeeld ‘plezierig’, ‘lekker’) op te treden als bij het roken van ‘gewone’ sigaretten.

Bacteriën en virussen

Een laatste risico dat verbonden is aan het roken van een waterpijp is dat een waterpijp vaak gedeeld wordt met anderen, en het mondstukje van de pijp gaat van mond tot mond. Dit kan riskant zijn, aangezien op deze manier bacteriën en virussen kunnen worden overgedragen.

Voor meer informatie kijk op https://www.rokeninfo.nl/

Bron: Factsheet Waterpijp. (Trimbos instituut, 2018)